HVORDAN vet man om

man TRENGER BRILLER?

 

HVORDAN vet man om

man TRENGER BRILLER?

Synsproblemer

Dersom synet ikke fungerer helt som det skal, har du en synsfeil. Da behøver du sannsynligvis briller eller kontaktlinser.

Her kan du lese mer om de vanligste synsfeilene og synsrelaterte plager

Øyerelaterte leseproblemer

Lesevansker kan være øyerelaterte, dvs. nedsatt syn eller manglende evne til å fokusere ordentlig. Øynene hos noen personer har vansker med å “følge sporet” – å bevege seg langs en side eller på en skjerm for å følge teksten.

 

  • Fokusering: Dersom en persons synssystem ikke virker som det skal, kan de oppleve tåkesyn. Dette kalles også “akkomodativ dysfunksjon.” Dersom dette er tilfellet, kan konsentrasjonen som kreves for å fokusere på bokstaver være trettende, særlig for barn.
  • Samkjøring: Musklene som omgir øynene hjelper dem til å samkjøre bevegelsene. Dersom de ikke er tilstrekkelig koordinerte, kan vedkommende oppleve tåkete syn og vansker med å følge teksten. Dovent øye (amblyopi eller strabismus) kan føre til samkjøringsproblemer, og begge tilstander rammer primært barn. Personer med permanent strabismus, der det ene øyet hele tiden vender vekk, har som regel ikke lesevansker da de bruker det beste øyet til tekstbehandling.
  • Perifert syn: Noen personer har et begrenset synsfelt og klarer kanskje ikke å prosessere hele ord, fraser eller setninger som følge av det. Reseptbelagte brilleglass kan utvide synsfeltet.

Tåkesyn 

Tåkesyn forekommer som regel på grunn av en sykdom i øyet, men den underliggende årsaken kan også være noe annet, f.eks. migrene eller slag.

 

  • Nærsynthet: Myopi er manglende evne til å fokusere på gjenstander på langt hold; gjenstander på avstand synes uklare. Andre symptomer omfatter skjeling, hodepine og synlige halos. Det er enkelt å behandle dette med briller eller kontaktlinser.
  • Aldersrelatert langsynthet: Presbyopi er forårsaket av linsen i øyet blir stivere og det blir vanskelig å fokusere på gjenstander på kort avstand. Denne tilstanden rammer vanligvis de som er over 40 og stabiliserer seg ofte rundt 60 års alder. Andre symptomer omfatter hodepine og overanstrengte øyne. Progressive brilleglass er den beste løsningen.
  • Astigmatisme: En uregelmessig formet hornhinne innebærer at noen lysstråler ikke fokuseres direkte på netthinnen. Symptomer på astigmatisme omfatter tåkesyn eller synsforvrengninger, overanstrengte øyne, hodepine, skjeling eller vansker med å kjøre bil når det er mørkt

Tørt øye-syndrom

Tørt øye-syndrom (“keratoconjunctivis sicca”) er svært vanlig, og vanligvis rammes begge øyne. I tillegg til tørrhet og irritasjon kan det kjennes ut som sand i øynene eller svie. Lett tåkesyn eller økt lysfølsomhet kan også oppstå, ofte etter lange perioder med lesing eller foran digitale skjermer. Les mer om våre Essilor Eyzen og Essilor Crizal.

 

 

Overanstrengte øyne

Utstrakt eksponering for skjermer kan belaste øyemusklene, men trette øyne kan også være en følge av underliggende øyesykdommer. Overanstrengte øyne – også kalt “øyetretthet” – oppstår ofte etter lange perioder med lesing eller stirring på digitale skjermer. Visse lysforhold kan også forårsake overanstrengte øyne. Symptomer på overanstrengte øyne omfatter hodepine, røde/irriterte/tørre øyne samt smerter i nakke og rygg. Dersom overanstrengte øyne er en følge av eksponering for skjermer kan regelmessige pauser gi hvile for øynene; å se vekk fra skjermen hvert 20. minutt gir avslapning av øyemusklene. Det fremmer også blunking som kan forebygge tørre øyne.

Dårlig nattsyn

 Nattblindhet (“nyktalopi”) er et vanlig problem som påvirker evnen til å se om natten. Det kan tilskrives et ubalansert kosthold, en øyesykdom eller en kronisk sykdom. Symptomer på nattblindhet omfatter svakt syn i dunkel belysning, vansker med å se ved bilkjøring når det er mørkt og lang reaksjonstid mellom lyssterke og lyssvake forhold. Mørkekjøring kan utgjøre en betydelig utfordring på grunn av veksling mellom hovedlys fra møtende trafikk og gatelys.

 

 

Smerter i nakke og skuldre

 .Smerter i nakke og skuldre henger nøye sammen med problemer med øynene. Muskelspenninger i øvre del av ryggen, nakke og skuldre kan føre til hodepine og synsproblemer fordi blodstrømmen til øynene reduseres. Tåkesyn, migrene og oppkast kan også oppstå. Les mer om våre Essilor Eyzen og Essilor Crizal.

 

Problemer med å se på langt avstand

 

Nærsynthet fører til redusert syn over lengre avstander. Dette kan f.eks. gi problemer ved bilkjøring. Myopi påvirker gjerne personer som ikke gjør mange aktiviteter på nært hold som f.eks. sying og lesing; som har en familiehistorie med nærsynthet: ble født for tidlig eller har andre øyeproblemer. En person som har myopi kan oppleve hyppig hodepine og synlige halos.

 

Problemer med å se nærliggende gjenstander

 

Langsynte personer har vansker med å fokusere på nærliggende gjenstand som bøker og mobiltelefoner. En god test er å teste synet mens gjenstanden strekkes ut på en armlengdes avstand. Lysstrålene fokuseres bak netthinnen istedet for å samles på den, og det medfører at avstandssynet kan bli uklart. Vanlige symptomer på hyperopi omfatter skjeling, overanstrengte øyne og hodepine. Personer som ikke kan fokusere på nærliggende gjenstander lider av én av to tilstander: langsynthet eller presbyopi. Selv om disse tilstandene skyldes en brytningsfeil og har de samme symptomene, er det noen tydelige forskjeller.

 Essilor Eyezen enstyrkeglass bekjemper overanstrengte øyne og beskytter mot skadelig blått lys.

LES MER

Essilor Varilux er de mest avanserte progressive brilleglassene på markedet i dag.

 Essilor RoadPilot brilleglass med utrolig lyskontroll for bilkjøring, dag og natt..

 

LES MER

Den første innebygde beskyttelsen mot skadelig lys i et klart brilleglass.

LES MER

Hvor?
Finn din lokale

Essilor-optiker

Finn nærmeste optiker