Hold øynene friske og

se klart med Essilor

Hold øynene friske og

se klart med Essilor

Øyets utvikling

Vi møter synsutfordringer gjennom hele livet.

Noen arver vi, noen kommer med alderen..

BARN (0 – 10 år)

I livmoren er synet den siste sansen som blir utviklet. Når spedbarnet er tre dager gammelt, kan det fokusere på morens ansikt, og etter seks uker kan spedbarnet gjenkjenne det. Synet utvikler seg fordi øyet blir stimulert. Utviklingen stopper opp når barnet er seks år.

 
En undersøkelse etter 6 måneder vil bekrefte at spedbarnet er istand til å følge en gjenstand med blikket, at øyet reagerer på lys og at barnet ikke skjeler. Amblyopi (dårlig syn på ett eller begge øyne) og strabismus henger ofte sammen og må behandles før barnet er 6 år fordi øyet vil slutte å utvikle seg da.

 
Hyperopi (langsynthet) er vanlig hos barn, og det bør korrigeres dersom det vedvarer. Myopi (nærsynthet), som ofte arves, blir gjerne åpenbart når barnet er mellom 5 og 10 år. Myopi kan like gjerne utvikle seg gjennom barndommen og tenårene på grunn av mye aktivitet på nært hold (f.eks. ved skjermbruk, lesing). Dette kan forebygges eller utbedres ved hjelp av korrekt synshjelp (briller, kontaktlinser).

Råd #1

Beskytt barnets øyne mot UV-stråler:
Øynene deres er mye mer ømfintlige enn de voksnes øyne

Råd #2

Sjekk barnets syn jevnlig for å sikre
godt syn i fremtiden

Råd #1

Tilpass lysstyrken på skjermer og bordlamper for å gi samme slags lys i synsfeltet

Råd #2

Ta pauser på 20 sekunder hvert 20. minutt ved ganske enkelt å se en annen vei

UNGE VOKSNE 
(18 – 40 år)

Det er viktig med særlig oppmerksomhet under visse aktiviteter som f.eks. sport og bilkjøring. Langvarig bruk av digitale skjermer kan føre til en rekke problemer med øyne og syn.

 

Godt syn er også viktig for å klare seg godt på arbeidsmarkedet. Briller blir mer og mer moderne og er for mange en del av deres personlige stil. Det er imidlertid en del i denne aldersgruppen som foretrekker å bruke kontaktlinser. Husk at kontaktlinsebrukere bør hvile øynene 4-6 timer hver dag uten linser slik at øyet får det oksygenet det trenger. Man bør dessuten alltid ha et par gode briller som man kan bruke når man ikke bruker linser.


Det anbefales tilpassede brilleglass som tar hensyn til forskjellige situasjoner i livet.

 
Les mer om Essilor Eyezen - en brilleglass skreddersydd

for en digital hverdag.

VOKSNE (45 - 60 år)

Når man runder 40, begynner synet å endre seg. Mange som før aldri har brukt briller, begynner å få utfordringer med synet. Ofte forringes synet så langsomt at man knapt legger merke til det. Men også de som har brukt briller eller linser hele livet, får nye utfordringer i denne alderen og opplever at synsproblemene blir mer komplekse og f.eks. krever progressive glass.

 

Øynene kan også bli irritert av blending fra solen, reflekser i frontruten under bilkjøring og lys fra møtende trafikk når det er mørkt.

 

Din optiker hjelper deg å finne de beste brilleglassene, tilpasset din livsstil og dine behov. Det kan være alt fra enkle lesebriller, brilleglass til progressive brilleglass for en optimal løsning. Det finnes også mange forskjellige brilleglass til mer spesifikk bruk som f.eks. sport, bilkjøring eller kontoret.

Råd #1

Optikeren hjelper deg å finne de beste brilleglassene, tilpasset din livsstil og dine behov.

Les mer om Varilux - de mest avanserte progressive glassene på markedet i dag

Pass på

For personer som har fjernet grå stær eller som lider av visse medisinske tilstander, finnes det spesielt utstyr som gjør det mer behagelig å se ved utendørs aktiviteter.

Essilor Transitions brilleglass mørkere ute, slik at du ser livet i det beste lyset.

LES MER

ELDRE (over 60 år)

 

Selv om utviklingen av presbyopi (langsynthet) stopper opp rundt 60 års alder fører aldringen av øynene ofte til sykdommer som gir dårlig syn eller blindhet, og risikoen øker avhengig av alder og familiehistorien.

 

Etterhvert som vi blir eldre, opplever øynene å bli stadig trettere og blir lettere overveldet av lys. Perifert syn blir gradvis redusert med opptil 10 % og fargesynet blir også dårligere.

Hvor?
Finn dine lokale Essilor-optikere

Finn nærmeste optiker